MAASTIKUARHITEKTUURI KUU 2024


Eesti Maastikuarhitektuuri Üliõpilaste Selts maastikuarhitektuuri kuud tähistanud juba aastast 2008. Aprillikuus korraldame mitmeid erinevaid üritusi tartlastele, Maaülikooli tudengitele, seltsi liikmetele ja kõigile teistele huvilistele.

Eesti Maastikuarhitektuuri Üliõpilaste Seltsi korraldatud ülemaailmse maastikuarhitektuuri kuu kandvaks teemaks oli 2024. aastal Elu(s)ruum.

Elu(s)ruum kujutab endast kohta, milles kihavad mitmekesine kultuurilugu- ja elu, värvikad vestlused ja meeldejäävad kohtumised. See on paik, kus soovime olla hommikust õhtuni, sest see on sama mugav kui meie kodune elutuba ning niivõrd elu täis, et kunagi igav ei hakka.
EMÜS kutsub kõiki osa võtma Aprillikuu “Elu(s)ruum” programmi üritustest, et rikastada oma arusaame maastikuarhitektuuri rollist avaliku ruumi elavdamisel ja kujundamisel meie igapäevaelus.

Kuud alustasime ruumisekkumisega, paigutasime toole erinevatesse kohtadesse, millest mõned tähistavad ka EMÜ Linnaku projekti moodulite tulevast asukohta.

Toolidel said inimesed puhata, lõunatada ja ka tunde läbi viia. Ruumisekkumine illustreeris linnaku projekti vajalikkust ning seda, et ka väiksemad muudatused väliruumis loevad ja kutsuvad inimesi aega veetma!


Ürituse galerii siin.
Aprilli üks tähtsamaid sündmusi oli EMÜSi sünnipäev - EMÜS sai 25!

Selle puhul tegime rattatuuri EMÜSi vanades ruumides. Ilm oli küll väga karge, kuid maastikuarhitektid tõestasid, et rattaga saab sõita ka lumise ja tuisuse kevadise ilmaga. Külastasime Akadeemia 4, Pärmivabriku hoovi, Ujula 1a, Metsamaja ruume ning Kreutzwaldi 56/3 keldriruumi. Kunagised seltsi vilistlased jutustasid oma helgemaid mälestusi seoses endiste ruumide ning kunagiste tegemistega. Vilistlaste meenutused inspireerisid ka praegusi seltsi liikmeid eriala lippu kõrgel hoidma.

EMÜS tähistas oma 25ndat juubeliaastat uhke juubelipidustusega! Tutvustasime peo käigus EMÜSi viimase aja saavutusi ning viisime läbi ka põneva viktoriini! Õhus oli tunda palju rõõmu, nostalgiat ja ootusärevust. Soovime tänada kõiki, kes on või on olnud seotud EMÜSiga, oleme tänulikud, et meil on nii palju mõttekaaslasi ja toetajaid.

Head EMÜSit!

Ürituse galerii siin.


Maastikuarhitektuuri kuu raames kutsusime külla ka Yoko Alenderi!


Yoko Alender on arhitekt, XIV riigikogu liige, kirjastaja ja koolitaja. Yoko Alenderi eestvedamisel ilmus möödunud aastal linnaruumi uurimise teemaline tõlkeraamat “Kuidas uurida elu avalikus ruumis”, mille autoriteks on Jan Gehl ja Brigitte Svarre. Kirjastaja Yoko Alender soovib raamatu eestikeelse väljaandega anda oma panuse, et inimväärse keskkonna maailma põhiteosed meie lugejat emakeeles olemas oleks.

Yoko tutvustas meile erinevaid huvitavaid linnaruumi ja keskkonna teemalisi raamatuid, mida ta kirjastajana on aidanud eesti keeles publitseerida. Arutlesime ruumiloome ja kestliku elukeskkonna loomise teemadel. 

Ürituse galerii siin.

EMÜS lõpetas maastikuarhitektuuri kuu põneva välikinoga!
Selle aasta teemaks oli elu(s)ruum. Elu(s)ruum kujutab endast kohta, milles kihavad mitmekesine kultuurilugu- ja elu, värvikad vestlused ja meeldejäävad kohtumised. See on paik, kus soovime olla hommikust õhtuni, sest see on sama mugav kui meie kodune elutuba ning niivõrd elu täis, et kunagi igav ei hakka. Teemakohaselt otsustasime ka filmiõhtu korralda meie enda EMÜ linnakus.

Filmiks valisime "Sidewalls", mis on nutikas romantiline komöödia, mis uurib lummavalt, kuidas linna arhitektuur määrab kahe linna elaniku elu. Taretto avaldab austust Buenos Airese linnale, mõtiskledes selle üle, kuidas linnakaos ja uued tehnoloogiad võivad inimesi ühendada, aga ka lahus hoida (nagu pealkirja külgseinad). Segades animatsiooni, fotograafiat ja graafikat, paljastab ta tegelaste eraldatuse ja ärevuse, mis on tänapäeva elu põhiosa mürarikkas linnas, millel on siiski vastupandamatu võlu.

Ürituse galerii siin.

Aprilli vältel tegelesime EMÜ linnaku projekti ehitamisega. Meil oli mitmeid abilisi, kellega koos nägime palju vaeva, et ehitada linnakusse puidust moodulid, kus oleks võimalik lõunatada, õppida ja veeta aega.


Kokku ehitasime 6 päeva, mille jooksul valmisid erinevad moodulid, millest ühte on võimalik näha EMÜ tehnikamaja kõrval oleval alal. Ehitamine oli pikk ja ajakulukas protsess, millest enamuse aja võttis puitmaterjali õlitamine ja värvimine, puitmaterjali sobivatesse mõõtudesse lõikamine ja materjalidest moodulite, pinkide ja tumbade kokku panemine.

Oleme tänulikud, et EMÜSis on nii aktiivsed ja hakkajad inimesed, kes on valmis panustama meie ülikooli väliruumi!

Jälgi linnaku projekti teekonda siin.





Eelmine
TAJURUUMI KÜLASTUS
Järgmine
ELASA MINI -MEETING TÜRGIS 2024

Lisa kommentaar

Email again: